Constitutie

ELEMENTEN IN BALANS

Ieder individu wordt geboren met een unieke constitutie, een gezondheidsevenwicht bestaande uit vijf natuurelementen: Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Deze 5 elementen vormen in het lichaam drie werkzame principes, de Tridosha: Vata, Pitta en Kapha. Gezondheid is in balans zijn, in overeenstemming zijn met de tridosha-balans, ieders unieke evenwicht. Bij onze geboorte wordt de unieke blauwdruk van onze tridosha-balans vastgelegd. Wanneer we dit unieke evenwicht weten te bewaren, zijn we in harmonie, zijn we gezond. Indien het evenwicht uit balans is wordt dit Vikriti genoemd.

Ziekte wordt in Ayurveda dosha genoemd. Ziekte uit zich in een onbalans tussen de drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha (de 3 bio-krachten of levensenergieën).
Op allerlei manieren wordt de tridosha-balans beïnvloed. Door ons handelen, door onze voeding, door onze ervaringen, door ons denken. Het gebeurt ook door invloeden uit onze omgeving, door mensen die we tegenkomen, door gebeurtenissen die ons raken. Een of meer van de dosha’s kunnen verhoogd of verlaagd zijn geraakt. De oorzaak is een teveel of te weinig aan energie. We voelen ons op een zeker moment niet lekker. Wanneer het langer duurt worden we zelfs ziek. Negeren van deze situatie kan de ziekte chronisch maken.

De dosha’s bestaan uit 5 elementen:
· Vata: ether (ruimte) en lucht, het principe van beweging – PRANA.
· Pitta: vuur en water, het principe van energie en transformatie – AGNI.
· Kapha: water en aarde, het principe van stabiliteit en structuur – RASA/OJAS

Deze drie elementen – vata, pitta en kapha – controleren alle biologische en psychologische functies in het lichaam, verstand en bewustzijn.

© 2017 Art of Ayurveda

Chat openen
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, kan ik je helpen?