PRINCIPE 4: VOEDING

Voeding wordt als een belangrijk en dagelijks medicijn beschouwd in Ayurveda, zowel ter preventie als ter genezing. Voeding afgestemd op de constitutie is belangrijk ter preventie van ziektes en om het herstel bij ziekte te bevorderen. Voeding heeft veel helende eigenschappen, mits het goed wordt afgestemd op het individu en de specifieke situatie. Goede voeding en vaste, gezonde routines zijn vaak de eerste stappen op weg naar meer vitaliteit, welzijn en gezondheid.

Werkwijze:
Allereerst wordt met de cliënt gekeken naar de klachten, het huidige voedingspatroon en de leefwijze. Vervolgens worden hier veranderingen in aangebracht die het genezingsproces ondersteunen. Dit wordt uitgewerkt in een persoonlijk voedingsplan.

Er wordt rekening gehouden met de motivatie en veranderingsbereidheid van de cliënt. Door het voedingsplan af te stemmen aan de persoonlijke mogelijkheden van de cliënt, wordt het daadwerkelijk invoeren van nieuwe eetgewoontes gewaarborgd.

Ayurveda hecht grote waarde aan wat voeding kan betekenen voor je gezondheid. Net zoals ons lichaam wordt opgebouwd uit 5 elementen, bestaat ook het voedsel uit deze elementen. Wanneer u eet volgens uw eigen constitutie voelt dit ‘natuurlijk’ aan en krijgt u energie. Om voeding goed te verteren is een goed werkende Agni (spijsvertering) van belang, zodat er zo min mogelijk afvalstoffen in het lichaam achterblijven en voeding optimaal benut kan worden.

Veel mensen eten wel gezond, maar niet volgens hun eigen constitutie. Dit kan klachten geven zoals; een opgeblazen gevoel, constipatie, maag/darm gerelateerde klachten, huidirritatie, gewrichtsklachten of slapeloosheid. Tijdens een consult krijgt u voedingsadvies en eventueel kunnen er ondersteunende kruiden worden voorgeschreven. Dit is vaak ter ondersteuning van de spijsvertering.

© 2017 Art of Ayurveda

Chat openen
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, kan ik je helpen?