PRANAYAMA

Prana (levensenergie) is de brug tussen lichaam, geest en bewustzijn. De innerlijke beweging van prana is de beweging van gewaarwording, denken, voelen en emotie. De fysieke manifestatie van prana is adem. Het gaat om de beheersing van de adem. Door onze ademhaling te beheersen, kunnen wij onze geestelijke activiteit beheersen. De rechter- en de linkerhersenhelft zijn nauw met elkaar verbonden.

De Ida, Pingala en Sushumna
Volgens de Yoga-leer lopen er langs de ruggegraat drie hoofdkanalen, nadi genaamd, waarlangs de energie kan stromen. Het geheim van pranayama is het omgaan met de mannelijke, de linkerhersenhelft (Ida nadi) en vrouwelijke energie, de rechterhersenhelft (Pingala nadi) die in ons zenuwstelsel werkzaam is. De Ida en Pingala regelen in ons de warmte en de kou. Wanneer men de ademhalingsoefeningen doet, brengen we deze energieën in evenwicht, worden de nadi’s (niet-waarneembare kanalen van het zenuwstelsel) gezuiverd en de geest tot rust gebracht. Het middelste kanaal, Sushumna nadi, dat van het vuur, is in de meeste mensen nog niet werkzaam. Door de pranayama tracht de yogi dit kanaal te ontstijgen. Langs dit kanaal liggen zeven energiecentra, de Chakra’s, waarlangs de levensenergie opstijgt die het bewustzijn verruimt en verdiept en de ervaring geeft van één te zijn met het universum. Dan worden alle chakra’s met elkaar verbonden.

Wanneer u innerlijke geluk ervaart in het lichaam is dát erbij betrokken. Als yogi’s zaligheid ervaren dan gaat dat via het middelste kanaal, de Sushumna.
_______________________________________________________________________________

Er zijn talloze soorten pranayama’s. Eén van de eenvoudigste en heel doeltreffende ademhalingsoefening is; afwisselend door de neusgaten ademen.

Nadi Sodhana pranayama (wisselende neusademhaling)

Nadi betekent het kanaal waardoor prana kan stromen. Sodhana = reinigen, wegruimen. De longen worden gereinigd, de nadi’s gezuiverd.

Uitvoering:

  • Zit in de kleermakerszit of lotushouding
  • Maak rug en bekken recht, trek de kin tegen het borstbeen aan
  • Leg de linkerhand op de knie in de Jnana mudra, (wijsvinger en duim tegen elkaar)
  • Plaats de middel- en wijsvinger van de rechterhand tegen de handpalm en regel met de duim de ademhaling door het linkerneusgat
  • Sluit het linkerneusgat en adem rustig en gelijkmatig in door het rechterneusgat uit. Houd de aandacht bij de ademhaling en volg de weg van de adem in het lichaam
  • Adem, als de longen leeg zijn, meteen weer in door het rechterneusgat, in hetzelfde tempo als bij de uitademing. Houd dit tempo aan en adem ritmisch en gelijkmatig.
  • Adem hierna door het linkerneusgat uit, en weer in. Doe het opnieuw door het rechterneusgat, en wissel steeds af
  • Adem zo regelmatig en zonder inspanning ongeveer 5 minuten

Werking:
Bij deze ademhaling kan het bloed meer zuurstof opnemen dan gewoonlijk; dat komt de werkingen binnen het lichaam ten goede. De longen worden gereinigd, het lichaam komt tot rust, men krijgt een gevoel van ontspannendheid en verjonging. Volg aandachtig en bewust de weg van de adem en sla in gedachten nieuwe energie op. Adem uit wat vermoeid, gespannen en oud is.

© 2017 Art of Ayurveda

Chat openen
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, kan ik je helpen?