DE KENMERKEN VAN VATA, PITTA EN KAPHA: HUN ZETELS IN HET LICHAAM

WELK MENTAAL EN FYSIOLOGISCH TYPE BENT U?

Doe de zelftest: Constitutiebepaling

Vata, Pitta en Kapha hebben ieder een belangrijke zetel in het lichaam, en wel met name in het maag-darmkanaal.

Een Vata type: “het element ether en lucht”, zetelt in de dikke darm

Het is de bio-energetische kracht van beweging. Vata beheerst bijvoorbeeld onze motoriek, de zenuwimpulsen. Het werkt in de beweging van het ademhalen, de stoelgang en de bloedsomloop.
Kenmerken: lichtheid, droogte, koelte. De geest is bewegelijk, fantasierijk en helder. Fysieke eigenschappen van de Vata zijn: heeft dus relatief minder vuur, dus meer koude, vooral handen en voeten. Heeft weinig vet, tenger en is weinig geaard (minder aarde) en droog (minder water) en is gevoelig voor wind en kou, koud voedsel, licht voedsel etc. Bij onbalans: onrustig slapen, heeft aanleg tot irritatie, is nerveus en rusteloos. De vata huid is normaal tot droog, weinig talgproductie en zeer vochtarm.

Een Pitta type: “het element vuur en water”, zetelt in de dunne darm

Het is de bio-energetische kracht van transformatie. Pitta beheerst de spijsvertering en het bloed is een belangrijke zetel van Pitta. Pitta beheerst ook de geestelijke transformatieprocessen waarbij indrukken van buiten worden omgezet in gedachten en ideeën en innerlijke beelden.
Kenmerken: warmte, lichtheid en vochtigheid. Een pitta type is energiek, dynamisch, intelligent, ordelijk en efficiënt. Fysieke eigenschappen van de Pitta zijn: heeft het meestal warm, last van branderige klachten, roodachtige huid. Er is relatief weinig aarde, lucht en ether, waardoor het vuur gemakkelijk kan overheersen. Meestal zijn ze gemiddeld en sierlijk qua bouw. Ze hebben een sterke en snelle spijsvertering (vuurelement). Bij onbalans: Heeft veel hitte in zich, heeft aanleg voor hoge bloeddruk door overmatige activiteit en boosheid, eczeem en andere huidklachten. Een pitta huid is normaal tot gevoelig, roodheid, warmte, verwijde haarvaten.

Een Kapha type: “het element aarde en water”, zetelt in de maag

Het is de bio-energetische kracht van de structuur, van de opbouw. Kapha beheerst het beendergestel en het spierstelsel. Ook de vocht- en slijmhuishouding, zoals het lymfevocht of de slijmvliezen staan onder invloed van kapha.
Kenmerken: zwaarte, olieachtigheid, traag, koelte, vergevingsgezind, goed geheugen, veel slaap. De kapha huid heeft een glanzende huid, dik haar, krachtige tanden en nagels en zachte glans in de ogen.

© 2017 Art of Ayurveda

Chat openen
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, kan ik je helpen?